Algemeen
Home
Hotels
Appartementen
Bezienswaardigheden
Geschiedenis
Stranden
Activiteiten
Reisinformatie
Kaart van Symi
Het weer in Symi
 
Geschiedenis

Symi is tegenwoordig een gemoedelijke bestemming voor iedereen die even iets anders wil dan de grote, toeristische eilanden van de Dodekanesos. Symi is een eiland dat imponeert en rust uitstraalt, maar tijdens de zomermaanden kan het er soms behoorlijk druk worden. In ieder geval, iedereen die er voor kiest om Symi te bezoeken zal uiteraard geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van het eiland. Net als bij de meeste andere Griekse eilanden het geval is heeft ook Symi er een bewogen geschiedenis opzitten. Op deze pagina laten we u graag kennismaken met de geschiedenis van Symi en vertellen we u welke aspecten van die geschiedenis ook vandaag de dag nog steeds tastbaar aanwezig zijn op het eiland.

 

Geboorteplaats van de drie Gratiën
Symi wordt door verschillende bronnen genoemd als de geboorteplaats van de drie Gratiën. De drie Gratiën zijn drie vrouwen die aanzien werden als de dochters van Zeus en Eurynome. Over het ouderschap van de vrouwen bestaat echter ook vandaag de dag nog steeds de nodige discussie. Andere bronnen geven namelijk aan dat de drie Gratiënt de dochters waren van Dionysos en Aphrodite of van Helios en de naiade Aegle. Als we de Romeinse mythologie moeten geloven waren het dan weer de dochters van Bacchus en Venus. Hoe dan ook, de vrouwen zouden alle drie geboren zijn op het eiland Symi.

Trojaanse en Peloponesische oorlog
Net als verschillende andere eilanden zou ook Symi ten tijde van de Trojaanse Oorlog mee hebben gevochten met maar liefst drie schepen. Homerus stelde dat niet alleen solden van het eiland meevochten in de oorlog, maar ook de koning (koning Nireus) zou hebben meegevochten. In 411 v.Chr. zou er zich voor de kust van Symi een grote zeeslag hebben afgespeeld. De zeeslag maakte deel uit van de Peloponesische oorlog. Er wordt verwacht dat de Atheense vloot toen werd verslagen door de Spartanen.

Een zwart gat in de geschiedenis van Symi
Het is opvallend dat er verder over de geschiedenis van Symi tot aan de 14de eeuw eigenlijk niets bekend is. Dat is des te opmerkelijker omdat archeologische vondsten uit het verleden hebben aangetoond dat het eiland wel constant werd bewoond. Verspreid over het eiland zijn verschillende Romeinse burchten terug te vinden en later zou het eiland onderdeel uit hebben gemaakt van het zogenaamde Byzantijnse Rijk. In het jaar 1373 werd het eiland ingepalmd door de Maltezer Orde. Vandaag de dag vormt de burcht boven de hoofdplaats van het eiland daar het sluitende bewijs van.

 

Ottomaanse Rijk en Griekse Onafhankelijkheidsoorlog
In het jaar 1522 werd Symi veroverd, net als het nabijgelegen Rhodos en werd het een onderdeel van het Ottomaanse Rijk. Tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog vochten een groot aantal inwoners van het eiland mee om Griekse onafhankelijkheid, maar tevergeefs. Ook na afloop van de oorlog bleef het eiland namelijk onderdeel uitmaken van het Ottomaanse Rijk. In de loop van de 20e eeuw kende het eiland verschillende heerschappijen. In 1912 was het eiland voor korte tijd onafhankelijk, toen ze de Federatie van de Dodekanesos vormden. Kort daarna werden de eilanden echter stuk voor stuk bezet door de Italianen. In 1943 bezette Nazi-Duitsland het eiland, maar na de overgave van de Duitse troepen kwam Symi onder Brits bestuur. Het duurde uiteindelijk tot 1948 vooraleer het eiland onderdeel werd van Griekenland.